Προσκεκλημένοι Ομιλητές

Ο Linas Bieliauskas, Ph.D. έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Οhio και πραγματοποίησε την ειδικότητά του στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Florida. Είναι Καθηγητής στα Τμήματα Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Michigan και Διευθυντής Εκπαίδευσης του Τμήματος Νευροψυχολογίας. Έχει πιστοποιηθεί από το American Board of Professional Psychology (ABPP) στην Κλινική Ψυχολογία και την Κλινική Νευροψυχολογία και είναι Fellow του τμήματος Clinical Health Psychology (38) και του τμήματος Clinical Neuropsychology (40) του American Psychological Association (APA). Είναι παλαιός πρόεδρος της International Neuropsychological Society και του Clinical Neuropsychology (Division 40) του APA και είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του American Board of Clinical Neuropsychology και του American Academy of Clinical Neuropsychology. Ο Δρ. Bieliauskas είναι, επίσης, Senior Editor για το περιοδικό Aging, Neuropsychology και Cognition και Editor για τη σειρά βιβλίων Studies on Neuropsychology, Neurology and Cognition των εκδόσεων Taylor & Francis και co-editor του βιβλίου «The History of Clinical Neuropsychology» για τις εκδόσεις Oxford Press. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις νοητικές, λειτουργικές και συναισθηματικές μεταβολές λόγω της φυσιολογικής και της μη-φυσιολογικής γήρανσης, καθώς και τις νοητικές αλλαγές και τις αλλαγές προσωπικότητας στη χρόνια νόσο.

Linas Bieliauskas, Ph.D, ABPP-Cn, Cl

Professor and Training Director
Neuropsychology Section of Psychiatry
University of Michigan

O Erik Hessen, Ph.D. είναι Καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο και Διευθυντής Ψυχολόγος στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Akershus στο Όσλο της Νορβηγίας. Έλαβε την Άδεια του Ψυχολόγου από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και είναι κάτοχος και των δύο ειδικοτήτων: της Κλινικής Ψυχολογίας και της Κλινικής Νευροψυχολογίας, στη Νορβηγία. Η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει ευρεία θεματολογία στη νευρολογία και τη νευροψυχολογία: (1) Πολύ μακροχρόνια νευροψυχολογικά και συμπεριφορικά αποτελέσματα έπειτα από ήπια έως μέτρια Κρανιοεγκεφαλική Κάκαωση σε παιδιατρικό και ενήλικο πληθυσμό, (2) Συμπεριφορικές και νευροψυχολογικές πτυχές των ατόμων με επιληψία, (3) Νοητικές και συμπεριφορικές παρενέργειες των αντιεπιληπτικών φαρμάκων, (4) νευροψυχολογική αποκατάσταση ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση και (5) Υποκειμενική και Ήπια Νοητική Εξασθένηση, συμπεριλαμβανομένης της διαχρονικής έκβασης αυτών των καταστάσεων. Για 11 χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος της Νορβηγικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας. Από το 2015 έως το 2017 διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Νευροψυχολογικών Εταιρειών (Federation of the European Societies of Neuropsychology), η οποία αποτελείται από 16 εθνικές νευροψυχολογικές εταιρείες. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα σύνταξης αρκετών περιοδικών, μεταξύ των οποίων το Journal of the International Neuropsychological Society (INS) και το Journal of Alzheimer’s Disease. Το 2012, διετέλεσε Πρόεδρος Προγράμματος του επιτυχημένου INS Midyear- meeting στο Όσλο της Νορβηγίας, το οποίο αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο INS meeting στην Ευρώπη έχοντας συγκεντρώσει 900 συμμετέχοντες.

Erik Hessen, Ph.D

Professor of Clinical Neuropsychology at Department of Psychology at University of Oslo
Past President of the Federation of the European Societies of Neuropsychology (FESN)
Board Member of the International Neuropsychological Society (INS) and of the International Brain Injury Association (IBIA)

Ο καθηγητής Ανδρέας Κ. Παπανικολάου είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tennessee. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα Κλινικών Νευροεπιστημών της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Tennessee και σύμβουλος Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας –Houston Medical Center, καθηγητής της Νευροχειρουργικής και Νευρολογικής Κλινικής του ίδιου Πανεπιστημίου και έκτακτος καθηγητής Ψυχολογίας και Γλωσσολογίας στα Πανεπιστήμια Houston και Rice, αντιστοίχως. Ίδρυσε και διηύθυνε το Summer Institute of Advanced Studies της International Neuropsychological Society, ίδρυσε την International Society of Clinical Magnetoencephalography, σχεδίασε και έως το 2014 διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο πέραν της επιστημονικής αρθρογραφίας, περιλαμβάνει τεχνικά εγχειρίδια και θεωρητικές μονογραφίες.

Andrew Papanicolaou, Ph.D

Professor and Chief, Department of Pediatrics
Division of Clinical Neurosciences
The University of Tennessee Health Science Center

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1944 στην Ιθάκη όπου τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Ακολούθησαν έρευνες στο Πανεπιστήμιο Yale, Cambridge και Oxford. Από το 1973 είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νew South Wales στο Σίδνεϊ και στο Neuroscience Research Australia. Διετέλεσε πρόεδρος του Australian Neuroscience Society και του IBRO World Congress of Neuroscience. Έχει λάβει το βραβείο Humboldt της Γερμανίας και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας/Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και Ιονίου Πανεπιστημίου (2017). Εξελέγη μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012. Ο Γιώργος Παξινός εχαρτογράφισε τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ανακάλυψε 91 περιοχές (πυρήνες) στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε πολλές έδωσε ελληνικά ονόματα. Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούν τους άτλαντές του. Είναι συγγραφέας 52 επιστημονικών βιβλίων μεταξύ των οποίων «Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Συντεταγμένες» που ειναι το τριτο πιο αναφερόμενο επιστημονικό βιβλίο ολων των εποχων. Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά) έλαβε το The Award for Excellence in Publishing in Medical Science, Assoc American Publishers και The British Medical Association Illustrated Book Award. Το 2015 εδημοσίευσε το «Κατ’ Εικόνα» (εκδώσεις Λιβάνη), το πρώτο του μυθιστόρημα που ασχολείται με το περιβάλλον, την ηθική, τη θρησκία και τη ψυχολογία.

George Paxinos, Ph.D

NHMRC Senior Principal Research Fellow, Neuroscience Research Australia
Scientia Professor, School of Medical Sciences, The University of New South Wales